Ce mi-a atras atentia la Gaudeamus


Am intrat cu inima-n dinţi pe portile rotative Mobexpo, speriata de gândul ca voi cheltui prea mult . Mă cunosc. Când e vorba de cărţi, mereu fac excese. Am rămas plăcut surprinsă de mulţimea care se întorcea de la târg doldora de cărţi. Nu pungile albe pline de cărţi m-au surprins, ci mulţumirea şi veselia care se citea pe chipul acestor oameni. Ca şi cum ar fi realizat ceva important, ca şi cum ar fi încheiat un târg bun, de care sunt mândri. Şi nu mă miră. Terapeuţii au recunoscut faptul că shopping-ul conferă o stare de bine, de mulţumire, poate chiar o anumită euforie.  Aşa se explică şi veselia celor care veneau de la Gaudeamus. Nu a mai contat că e criză. Că banii se fac greu, sunt puţini şi se cheltuie repede. Că mâine o vor lua de la capăt … Nu, pur şi simplu au fost fericiţi că  au cumpărat ceva, chiar dacă acel ceva e o carte. Pentru unii “doar o carte”, pentru alţii “mai ales o carte”.
Am cumpărat şi eu o carte Regulile Artei – Bourdieu – şi nu-mi pare rău 🙂 E o carte pe care am căutat-o de multă vreme, şi am găsit-o la Editura ART la o reducere de 50%. Era o ocazia prea bună pentru a o scăpa.
M-a uitat în jur, să văd cine, ce oferă. Căci daca este un târg de carte, atunci să fie târg, nu consignaţie. Am văzut şi una şi alta. Editurile-vedetă (Humanitas, Rao, Polirom) – pur şi simplu nu au lăsat la preţ. Preţurile au fost ca şi în librării, poate mai mari – în cazul unora. Însă, dacă îi întrebai de reduceri, îţi arătau câteva cărţişoare amărâte puse într-un coş: “acestea sunt reducerile”. Te simţeai umilit şi parcă îţi era ruşine că vrei să cumperi mai ieftin. Mai aveau şi altfel de reduceri – cele constante:  le aduceau de acasă la târg. Cu alte cuvinte, ce era redus în librării, era redus şi aici. Mare brânză! Să nu zică alţii că noi nu avem reduceri …
Alte edituri (Nemira) au făcut din cărţi adevărate cadouri, care de care mai frumos împachetate, cu pamblică şi tot tacâmul. Că de, vine Crăcinul. Ori cadouri ori reduceri. Uneori, tot ce ai este: ori …ori. În schimb, reduceri semnificative au avut cei de la Litera şi Curtea Veche. Genul de stand-uri după care îţi spui “bine că-am trecut pe-acolo”.

Mai multe detalii despre Gaudeamus aici si aici .

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: